AGRESIVNOST KOD ADOLESCENATA – učestala kašnjenja i zanemarivanje školskih obaveza (2. deo)

02-25-15

Već smo pisali da su neopravdani izostanci i zanemarivanje školskih obaveza oblik u kome se može ispoljiti agresivnost kod adolescenata, odnosno nije agresivnost  samo ako neko viče i lomi, specifičan oblik agresivnosti  je kašnjenje i zanemarivanje školskih obaveza. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje roditelji/staratelji mogu preduzeti kako  bi sprečili štetne posledice.

Kako najlakše da prepoznate ovaj vid agresivnosti:

 1. U školi se vam saopštavaju da  dete stalno kasni i ima veliki broj neopravdanih izostanaka i to čak i sa onih časova kada se ne ocenjuje;
 2. Dete ima veliki broj nedovoljnih ocena (više od dve);
 3. Nema jasan odgovor zašto to radi, često su dvosmisleni odgovori;
 4. Najčešće je u svojoj sobi i slabo komunicira.

zajednički razgovori

Kako postupiti kod kuće:

O tome kako da postupate u školi smo pisali u prethodnom tekstu i to je vrlo važan aspekt rešavanja ovog problema, ali nije delotvoran ako ne preduzmete određene korake kod kuće.

Razumite svoje dete, nemojte vikati, ili ga fizički kažnjavati (adolescenti  posebno loše reaguju na fizičko kažnjavanje) jer time samo pokazujete svoju nemoćnost. Čak i kada vaše dete povisi ton, vi nemojte, to je ključni  momenat (skuvajte kafu ili čaj i pozovite dete na razgovor, kažite mu da ćete morati da ga kaznite ako se stanje ne poboljša, odredite zajednički datum za popravljanje ocene). Ukoliko planirate ovakav razgovor sa svojim detetom, više informacija o tome ko vam može pomoći potražite putem ovog linka, a možete se i nama obratiti, jer je naš stručni tim uvek voljan da pomogne.

Ne vičite, uvažite ga (adolescenti vole uvažavanje) ali ne povlađujte (ne popuštajte).

 1. Ako se odlučite da ga kaznite, neka to bude ograničavanjem korišćenja interneta, telefona i izlazaka. Napravite zajednički plan za učenje. Sa adolescentima možete napraviti zajednički ugovor u kome će se jasno navesti sve obaveze adolescenta i pogodnosti koje bi njihovim izvršavanjem dobio (svako pohađanje nastave ili pozitivna ocena rezultira određenim vremenom provedenim za računarom, neku novu stvar koju želi, večernji izlazak i slično). Više o sklapanju ugovora dodatno ćemo obraditi u nekoj narednoj temi.
 2. Učite zajedno, kontrolišite da li pravi male teze, ponavljajte zajedno, odredite vreme u toku dana kada uči. Najbolje je napisati zajednički plan i zalepiti ga na vidno mesto.
 3. Kada završi učenje, pozovite ga u šetnju ili u teretanu negde gde možete zajedno provesti vreme uz pozitivne emocije. Detetu će biti teško što mu oduzimate ili uskraćujete  neke privilegije zato redovno razgovarajte sa detetom, poručujte mu da ga volite.
 4. Ako se vaše dete ujutru dugo sprema ( fizički izgled adolescentu je najvažniji), pohvalite ga i kažite mu da ste ponosni što imate tako lepo dete, ali da ćete ga ujutru probuditi pola sata ranije da bi stiglo na vreme u školu.
 5. Posebno je važno da ste Vi i partner složni i dosledni, dete ne sme da oseti da se ne slažete oboje oko ukidanja telefona, interneta ili izlazaka;

rasprava sa detetomr-teen-depression

Nikako nemojte:

 • Da se posvađate sa detetom i da ga pošaljete u sobu (pogotovo ako ono tamo inače često boravi);
 • da kažete da vas je sramota zbog lošeg uspeha, da ga se stidite;
 • da vas njegova škola ne interesuje.

Ovakvim ponašanjem samo produbljujete krizu, odnosno činjenicom da ne razgovarate sa detetom. Dete mora da zna da može da vam se obrati šta god da je uradilo (dobro ili loše).

Povezani tekstovi

Preporučujemo u kategoriji ZA RODITELJE:
roditeljski sastanak


  Agresivnost kod dece i mladih se ispoljava na različite načine pa tako nije agresivno samo dete koje viče, ...