Seksualni razvoj dece od 7 do 18+

06-04-12

od 7 do 9 godina            

Počinju da se razvijaju fizičke karakteristike odraslih osoba (povećavaj se grudi kod devojčica, genitalije kod muškaraca, javljaj se prve stidne dlačice i pojavljuje se jak lični miris).

Biraju prijatelje gotovo isključivo istog pola.

Prepoznaju nelagodnost odraslih i sve manje postavljaju pitanja o seksualnosti, ali traže informacije iz drugih izvora poput vršnjaka i medija. Razumevaju stereotipe o ulozi polova. Mnogi seksualno eksperimentišu sa istim polom. Više razumevaju svoj pol i razvoj tela u skladu sa tim. O seksualnom odnosu se pričaju kao o nečemu što ih može dovesti do nevolje ili im može ukaljati ugled.

 Imajte u vidu da svaka generacija seksualno brže napreduje od predhodne, tako da se ne iznenadite ako otkrijete da Vaš do juče “klinac” danas ima potpuno druga interesovanja. Sa druge strane ukoliko se nađe pod uticajem nekog od brojnih pokreta koji propagiraju uzdržavanje po ovim pitanjima, može Vas iznenaditi i potpunim nedostatkom interesovanja za ovaj segment razvoja.

od 9 do 12 godina        

U ovom periodu mladi sve više sebe doživljavaju kao odrasle u svakom smislu. Intenzivno se javljaju seksualne fantazije i snovi. Javlja im se svest o seksualnosti i razmatraju načine kako da je ispoljavaju. Zabrinuti su o tome šta je „normalno“ (masturbacija, vlažni snovi…). Donose se prve moralne odluke vezane za prihvatanje masturbacije i razne nivoe seksualnog odnosa (od maženja do samog čina).  Kod većine se javlja odlaganje ili uzdržavanje od seksualnog čina i eksperimentisanje u seksu bez stupanja u odnos. Javljaju se prve uzajamne masturbacije, a kod nekih i oralan seks (za koji većina mladih veruje da nije pravi seksualni čin).

Oko 12-te godine devojčice postaju potpuno biološki spremne za reprodukciju, a dečaci za oplodnju dok psihološke promene traju i posle 20-te godine.

Česti su izlivi emocija, povećano je preuzimanje rizika, kršenje pravila, eksperimentisanje i javljanje želje za uzbuđenjima i novim osećajima.

od 13 do 17 godina  

Sve je veća zainteresovanost za seksualnost i seksualnu privlačnost, raste zainteresovanost za suprotni pol i često ulaze u kratkotrajne veze koje su praćene snažnim emocijama ljubavi i strasti. Adolescenti imaju snažan poriv za intimnošću. Često je eksperimentisanje u seksu, a naročito se povećava kada vide da se i njihovi vršnjaci seksualno aktivni.

Planira se ali se odluke donose impulsivno i ishitreno pa je verovatno stupanje u prve seksualne odnose.

Intenzivno se pojavljuju sumnja u sliku o sebi, fizički izgled i seksualnost. Pojavljuje se stid, skromnost, težnja za privatnošću, masturbacija i seksualna radoznalost. Pojačane emocije tuge i emocionalnog povlačenja.

Imaju kapaciteta da nauče o uspostavljanju zrele, intimne i dugotrajne veze.

Spoznaju svoju seksualnu orijentaciju (važno za osobe koje teže istopolnim partnerima ili sebe doživljavaju u suprotnosti sa njihovim fizičkim karakteristikama –  LGBT populacija).

 

oko 18-te godine    

Ulaze u dugotrajnije intimne veze koje uključuju seksualni odnos. Razumeju svoju seksualnu orijentaciju iako se i dalje mogu upuštati u eksperimentisanje.

Iniciranje seksualnog odnosa, ali češće uslovljeno planovima za budućnost. Mogućnost odlaganja zadovoljstva.Više spoznaju sebe pa stiču mogućnost da vide kako svoje tako i tuđe emocije. Brine se za druge i teži stvaranju ozbiljniji veza.

Napomena:

Posebnu pažnju je potrebno posvetiti mladima koji su imali seksualno prenosive bolesti ili trudnoću; mladima koji imaju neko mentalno oboljenje jer mogu biti podložnija rizičnom ponašanju i pomiskuitetu; takođe mladima koji imaju neko hronično stanje/obljenje ili fizičku/psihičku invalidnost jer se njihove potrebe često previđaju; i naravno mladima koji su pripadnici LGBT populacije zbog moguće izražene osude okoline. Važno je da znate kada, kako i gde da uputite mladu osobu da zatraži pomoć ukoliko je već seksualno aktivna, ili je u takvom okruženju, mladi koji mogu biti podložni zloupotrebama, itd.

Mlade osobe koje su imale loša iskustva u detinjstvu praćene nedostatkom intimnosti i ljubavi često teže da stupljanju u seksualne odnose.

 

 

Preporučujemo u kategoriji Slajder-kategorija, Vi ste pitali, mi odgovaramo, ZA RODITELJE:
seksualni razvoj dece


Mnogi roditelji burno reaguju kada zateknu dete koje istražuje svoje polne organe. Ne retko pomisle da nešto sa njihovim mališanima ...