kako promeniti prezime maloletnom detetu rodjeno vanbracno

01-10-13

Moj sin je rodjen u Nemackoj 2012 gde zivimo. S obzirom na moj status ovde on je po rodjenju stekao pravo da bude nemacki drzavljanin. Ima sve nemacke papire i dokumenta ukljucujuci i nemacki pasos. Sa njegovim ocem u to vreme (za sve vreme trudnoce kao I pet meseci po rodjenju) nisam imala kontakt. Otac je izbegavao da cuje I zna za dete, tako da je on taj koji je izbegavao kontakt. Tako da kada je dete rodjeno prijavljeno je pod mojim prezimenom. Ja sam iako zivim i radim u nemackoj i dalje zvanicno drzavljanin Srbije. Otac mog deteta je takodje drzavljanin Srbije samo sto on zivi i radi u Srbiji. U nemackoj nikada nije ziveo. Niti smo mi ikada ziveli u nekoj zajednici. Znaci dete je rodjeno vanbracno i nosi moje prezime.
Ja i dete putujemo prvi putz a Srbiju kada je mali imao sest mesci. Na moje insistiranje on prvi put tada vidja dete. Ja sam samo trazila od njega da ga on prizna kako bi se upisao u izvod iz maticne knjige rodjenih i to najvise zbog deteta, jer dete ima pravo da zna ko mu je otac.
Setst meseci kasnije on pristaje da se dete registruje u Srbiji,odnosno da se dete upise u maticne knjige rodjenih u Srbiji i da on potpise zapisnik o priznavanju ocinstva pod uslovom da ja pristanem da dete nosi njegovo prezime u Srbiji.Pristala sam i potpisala saglasnost.
Dete i ja smo se vratili za Nemacku. Sada me interesuje ko je od nas dvoje stratelj deteta u Srbiji? U Nemackoj sam ja jedini staratelj vanbracnog deteta i pre i posle priznavanja ocinstva u koliko se pismeno ne izjasnim da zelim da delim starateljstvo. Sto naravno ne zelim. Dali je isto tako i u Srbiji? Ili u Srbiji otac nakon priznavanja ocinstva automatski dobija starateljstvo?Naravno da sto se tice nemackog zakona otac ima pravo na starateljstvo ali zato mora da podnese zahtev na sudu ali nije staratelj.
E sad imam jos jedan problem : dete se u Nemackoj jos uvek vodi pod mojim prezimenom i ja zelim da tako i ostane jer zivimo zajedno, ja sam staratelj i otac nije sa nama. U Srbiji se vodi pod ocevim prezimenom. Iako je upisan u maticnu knjigu rodjenih i stekao srpsko drzavljanstvo nema mesto prebivalista. Nije prijavljen ni na jednu adresu u Srbiji. Ponavljam nikada nismo ziveli i bili prijavljeni na istu adresu sa ocem. To sad znaci da moje dete ima dva identiteta. Sa tim se ne slaze ni Nemacka ni Srbija. U ambasadi Srbije su mi rekli da prezime mora da bude isto kako u nemackoj tako i u Srbiji. Ako to ne napravim dete ce kasnije imati birokratskih problema. Npr. Ako bih vadila detetu srpski pasos njemu bi se na osnovu izvoa iz maticne knjige rodjenjih u Srbiji pasos izdao na ocevo prezime. Tako bi prakticno imao nemacki pasos na prezime Simic a srpski pasos na prezime Milosevic. Sto je zakonski nemoguce.
Dali mogu I kao da sto pre ispravim tu gresku u Srbiji I detetu promenim prezime u Simic? U ambasadi su mi rekli da mogu da podnesem zahtev opstinskoj upravi koja donosi odluku o tome ili podnosim zahtev sudu ? treba se raspitati kod mesnog maticara. Ako je otac nakon priznavanja deteta automatski postao staratelj trebace mi predpostavljam njegova saglasnost koju ja necu dobiti.
Sta da radim? Kako je moguce ispraviti ovu gresku I detetu uskladiti identitet.
Srdacno Vam hvala na svakom odgovoru.

Pogledajte najnovije tekstove na sajtu:

  • POTEŠKOĆE U PISANJU – DISGRAFIJA
     Disgrafija predstavlja teškoću, a ne neurološku bolest. Ogleda se u smanjenoj mogućnosti osobe da zapiše reči, rečenice, misao, ideju. Nekada, u ekstremnim slučajevima to predstavlja potpunu nemogućnost, ali tada se naziva agrafija. Disgrafiju objašnjava onaj rukopis koji ne odgovara jasno ...
  • Prava tokom trudnoće i nakon porođaja za žene zaposlene na određeno vreme
    Ovih dana sam u više navrata čitala o trudnicama koje su ostale bez posla – govorimo o prestanku ugovora o radu na određeno vreme,koje ne znaju šta da rade i kome da se obrate,pa sam rešila da napišem ovaj tekst,u ...
  • Medijacija- dogovorom do rešenja problema
    Medijacija je postupak u kome dve ili više strana žele da međusobni sukob ili konflikt reše mirnim putem, uz pomoć stručnjaka, medijatora koji im pomaže da lakše i brže postignu rešenje. Medijator je neutralna osoba koja nema veze sa bilo kojom ...