Surogat majka

07-01-11

Surogat majka je ona žena koju nosi i donosi na svet dete umesto neke osobe , koja to iz različitih razloga nije u stanju da uradi (neplodnost, zdravstveni problemi, a u nekim zemljama i pol osobe).

Surogat majka može nositi dete koje je veštačkom oplodnjom napravljeno od jajne ćelije i spermatozoida drugih osoba, ali takođe može donirati i svoju jajnu ćeliju. Kada se dete rodi ona predaje dete njegovim roditeljima i odriče se svake brige o detetu.

Pitajte nas za više informacija o surogat majčinstvu!

Prva in vitro oplodnja obavljena je u Engleskoj 1978 a do danas je na svet donešeno preko 2milona dece od strane surogat majki.

Surogat majke širom sveta uglavnom moraju da ispunjavaju iste uslove da budu između 18 i 35 godina stara i da ima jedno ili više svoje dece. Ukoliko je potencijalna surogat majka udata, njen suprug mora da da pismeno odobrenje za ovakav postupak. Još jedan ključan element je da surogat majka ne sme da ima kriminalnu prošlost, a mora i da dokaže moralnu i psihološku zrelost kao i fizičko dobrostanje.

Odnos surogat majke i para za koji donosi dete može da bude veoma različit. Neki parovi se zbliže sa surogat majkama pa odluče da bude deo detetovog života, dok neki preferiraju da izbegnu svaki dalji kontakt. Širom sveta se uglavnom dešavalo da surogat majka nakon rođenja pokuša da povrati starateljstvo nad detetom međutim, to se uglavnom zakonski onemogućuje. Zato je dobro da sve uključene strane dobro razmotre i porazgovaraju otvoreno o svim opcijama, ovo se često obavlja uz prisustvo psihologa ili socijalnih radnika.

Surogat roditeljstvo pokreće brojna etička pitanja, jer je širom sveta dolazilo do brojnih zloupotreba, te nam ostaje da vidimo hoće li naše zakonodavstvo kvalitetno obraditi sve mogućnosti, a još više hoće li bar jedan zakon biti dosledno primenjivan u praksi.

Preporučujemo u kategoriji Rečnik, Slajder-kategorija:
Stanovanje uz podršku - Centar za socijalni rad može pomoći


Svako od nas, u nekom periodu života, može imati potrebu za uslugama centra za socijalni rad. Radnici centra za socijalni rad ...