Prijava nasilja

12-19-11

Često se u svom radu susrećem sa osobama koje se plaše da prijave nasilje. Mi (komšije prijatelji, rođaci i poznanici) često imamo saznanja ili verovanja da je neka osoba u našoj okolini nasilnik ili žrtva.

Zašto prijaviti nasilje?

Iako ponekad nismo sigurni naša je dužnost da sve što znamo i u sve što sumnjamo, a tiče se nasilja kažemo državnom organu koji je za to nadležan.

Kad kažem „dužnost“ mislim na zakonsku, ali i moralnu. Znači ne samo da možete pred sudom da odgovarate ukoliko se uspostavi da imate saznanja koja ste držali u tajnosti, nego imate dužnost prema ljudima u svojoj okolini da ih prijavom zaštitite od nasilja ma u kom obliku ono bilo. Imajte u vidu da psihičko često može prerasti u fizičko, ali i jedno i drugo imaju duboke posledice kako na zdravlje žrtve tako i na dobrobit svih osoba u njenoj okolini.

Kako prijaviti nasilje?

Možete pozvati policiju, ili anonimno prijaviti Vašem Centru za Socijalni Rad. Ali takođe možete iskoristiti neku od nevladinih organizacija koje se time bave kako bi žrtva dobila što kvalitetniju pomoć.

Prijava nasilja - Nasilje u porodici - Prava Pomoć

Ako još niste pronašli odgovor na našem sajtu, pitajte nas!

Ne brinite!

Nasilje možete prijaviti potpuno anonimno što znači da Vaši prijatelji ne moraju nikad znati da ste upravo Vi odali onu tajnu koju su pokušavali da sakriju.

Prijava nasilja retko rezultira automatskim oduzimanjem dece, razvodom supružnika ili nečim sličnim. Nasilnik i žrtva neko vreme rešavaće svoje probleme uz stručnjake Centra za Socijalni Rad, roditelje nasilnike neko vreme češće mogu da posećuju stručnjaci i da im daju savete kako da uspešno reše svoje probleme, a da deca ne ispaštaju.

Nasilje prijavite i ukoliko sumnjate da osoba Vrši nad samim sobom (više o ovome pročitajte u članu o Autoagresiji – http://www.pravapomoc.rs/recnik/autoagresija-problemi-adolescenata/)

Ne čekajte!

Problemi se neće rešiti sami od sebe, mogu se samo dodatno zakomplikovati, a stručnjaci mogu puno pomoći.

Povezani tekstovi

Preporučujemo u kategoriji Rečnik, Slajder-kategorija:
Narkomanija - Antisocijalno ponašanje


Antisociajlno ponašanje se odnosi na širok raspon aktivnosti koje odražavaju kršenje društvenih pravila, postupke protiv drugih ili oboje. Ove aktivnosti ...