Materijalna pomoć

02-04-12

Život je pun nepredvidivih situacija i svi se mi bar ponekad nađemo u situaciji kada nam je materijalna pomoć neophodna.

Nažalost u celom svetu vremena su sve teža, a život u Srbiji nije izuzetak i sve veći broj Vas se obraća za savet kako da dobije materijalnu pomoć u teškim vremenima.

Materijalnu pomoć možete dobiti iz više izvora, pa počnimo redom.

1. Država: Pomoć u Republici Srbiji možete dobiti od same republike, grada, odnosno opštine u kojoj živite i to u vidu:

  • stalne materijalne pomoći (ukoliko vi i cela porodica sa kojom živite imate izuzetno male prihode, ili ako ste osoba sa invaliditetom),
  • jednokratne novčane pomoći (da pregurate neke iznenadne troškove i privremeni nestanak prihoda), na primer za kupovinu nove obuće, odeće, a može biti data kao pomoć za potrebe zdravstvene zaštite (lečenja, lekova, pomagala i slično), pomoć za osposobljavanje za rad (isključivo licima sa fizičkim ili mentalnim oštećenjima, deci bez roditelja i sl.), za troškove sahrane i drugo,
  • nematerjalne pomoći (hrane, drva za ogrev, pomoć u građevinskom materijalu za sanaciju kuće, subvenicje za plaćanje komunalnih usluga i slično).

Napomena: o ovim vrstama pomoći raspitajte se u svojoj opštini i u najbližem Centru za Socijalni Rad. Naša zemlja je u izuzetno teškoj situaciji i zato se nemojte čuditi malim iznosima koje možete dobiti od ovih institucija, niti komplikovanom procedurom koja Vas očekuje. Naoružajte se strpljenjem i pođite od vrata do vrata. Ponekad će Vam biti neophodno da se podsetite da lepa reč i gvozdena vrata otvara, a to je upravo prepreka na koju ćete često nailaziti.

2. Preduzeća: Ako Vam je pomoć stvarno neophodna nemojte oklevati da je potražite i u firmama u Vašoj okolini. Ja često savetujem ljudima da ako na primer imaju potrebu za sanacijom svoje kuće, potraže pomoć u građevinskim firmama ili u prodavnicama građevinskog materijala u svojoj okolini. Tražite materijal, jedan-dva radna dana profesionalnog zidara, vodo ili elektro instalatera i napravite Vašoj porodici krov nad glavom.

Za svoju decu možete na primer tražiti pomoć za školovanje (u vidu kupovine udžbenika i školskog materijala ili plaćanje mesečne karte za prevoz ili ako su studenti stipendije tokom školovanja).

Napomena: firme nisu navikle da odvajaju novac za ovakve usluge pa će možda biti teže da se dogovorite sa direktorom o ovome. Ali ako predstavite taj trošak kao moguću reklamu ili kao mogućnost da jednog dana Vaše dete nekom uslugom nadoknadi uloženi novac, stvar može biti mnogo pozitivnije rešena. Bitno je da znate tačan iznos koji vam je potreban ili stvar koja vam je potrebna kao i kako da pitate za pomoć.

3. Nevladine organizacije: Ovde uključujemo i crkve, mesne zajednice, neprofitne organizacije i druge organizacije koje nisu deo državnog sistema. Postoje mnoge organizacije koje su specijalizovane za pomoć u teškim situacijama i koje tu pomoć besplatno daju. Mnoge crkve nude pomoć deci, starim licima, a preko njih mogu se organizovati vernici za pružanje drugih vrsta pomoći (mada se ova odlična mogućnost retko koristi u našoj zemlji). Organizacije civilnog društva ili nama poznatije kao nevladine organizacije nude razne vrste direktne pomoći uglavnom osobama sa invaliditetom, deci ili starima. Posetite ih ili pozovite ukoliko imate neki problem, ako već ne rade na tom problemu možda znaju nekog ko Vam može pomoći.

4. Pojedinci: Često se susrećemo sa raznim ljudima, neki imaju novac, neki ne, ali većina želi da pomogne drugima. Pitajte svoje poznanike i prijatelje sa Vam pomognu, možda nisu u mogućnosti da Vam daju novac, ali mogu u kriznom periodu preuzeti brigu o Vašoj deci (na primer da žive kod njih u toku zime i da ih izdržavaju), da Vam pomognu u toku procesa nalaženja posla, da sa Vama podele svoju zimnicu, drva za ogrev, podele račun za struju ili slično. Na ovu vrstu pomoći najčešće zaboravljamo iako je bila nekada veoma popularna. Stidimo se da kažemo svojim komšijama našu muku, sa podelimo sa prijateljima naš problem, ili smo sasvim suprotno jako dosadni jer stalno nešto tražimo i “kukamo”. Zato odredite tačno šta Vam treba i koga i na koji način možete pitati.

Ako ste komšija nekome za koga znate da teško živi ponudite neku svoju uslugu. Najčešće je ljudima samo malo potrebno da budu srećni, a možda baš to malo Vi imate da date.

Povezani tekstovi