Kako pitati za pomoć?

01-31-11

Možda nista razmišljali o tome kako pitati za pomoć, kada imate problem! Ali razmislite da li je pravi razlog što još niste dobili pomoć to što niste pitali na pravi način ili niste pitali pravu osobu!

Identifikujte problem. Možda zvuči jednostavno, ali uopšte nije tako. Na primer, ako imate problem u porodici, možete li biti potpuno sigurni da je za problem kriva vaša žena? Možda je pravi razlog loša materijalna situacija u kojoj ste se našli, a možda problem pravite baš Vi zbog nezadovoljstva? Dobro razmislite o svemu, popričajte sa rodbinom i prijateljima koji takođe dobro poznaju situaciju, možda bi bilo dobro da porazgovarate i sa nekim stručnjakom (psiholog, socijalni radnik, doktor i sl…)

Sami naučite o svom problemu, koliko god možete. Potražite informacije o svom problemu (stručnjaci, knjige, internet, televizija…) Na primer kada sam odlučila da postanem hranitelj, pozvala sam udruženje i raspitala se o tome kako mogu da postanem hranitelj i kako se snalaze sa tuđom decom i imaju li podršku od okoline. Kad sam se upoznala sa problemom znala sam gde mogu nastati komplikacije i na šta da obratim pažnju kad budem pričala sa socijalnom radnicom. Tako sam sigurna da kada tražim savet, dobijam maksimum.

Ako još niste pronašli odgovor na našem sajtu, pitajte nas!

Budite direktni. Niko ne voli zbunjene ljude i “tunjave” molbe za pomoć (da li možete Vi… ja sam ovaj htela da…moja ćerka je bolesna, a Sima je izgubio posao…) Ako znaš šta je to tačno što ti treba, pitaj direktno u jednoj, evenutalno dve rečenice (Postoji li neka šansa da dva dana u nedelji neko brine o mojoj ćerki dok ja pokušavam da nađem posao?)

Uprostite. Kada se moja drugarica Jelena razvodila, napravila je pametan plan. Sve što treba da obavi stavila je na papir i podelila na manje zadatke. I ako bi joj neko ponudio pomoć, tačno je znala šta je sledeće što treba da se uradi, pomoć advokata, premeštanje nameštaja, rame za plakanje. U tako značajnom periodu njenog života, bila je smirena i vodila je u pravom smeru i sebe i ljude koji je okružuju.

Budite jasni. Kada tražite pomoć od prijatelja tečno ih pitajte sve što vas zanima. Možda bi bilo dobro čak i da zapišete sva pitanja koja imate. Ako pitanje nije dobro postavljeno; čini se da osoba nije nšta ni radila kako bi sama rešila problem ili je molba upućena nekome ko zaista nije u poziciji da pomogne.


Proširite.
Ako sve ukazuje na to da će Vam trebati puno pomoći, pokušajte da okupite tim ljudi, To je dobro iz više razloga, kao prvo imaćete više pristupa za rešavanje vašeg problema, a sa druge strane nećete opterećivati jednu osobu koju cenite.

Ne ljutite se! Nemojte dozvoliti da postanete ljuti na one koji odbiju da Vam pomognu, zapamtite “Muve više privlači šećer nego sirće”. Možda sad trenutno nisu u situaciji da Vam pomognu, a svojim besom samo ćete ih odbiti za sutradan, kada možda budu bili dobre volje.

Povezani tekstovi

Preporučujemo u kategoriji Pomoć:
Besplatna pravna pomoć - Pitajte nas


Besplatna pravna pomoć se može dobiti na dva načina: neko Vam može dati pravni savet ili Vas može besplatno zastupati ...